100 keer de lucht in

Verhaal

Eind 2018 gingen 400 Lopikers mee in een rondvlucht boven hun dorp. Twee helikopters van Helicentre vlogen ieder 50 rondjes met steeds 4 passagiers aan boord. Dat betekende aan de lopende band opstijgende en landende helikopters van 10 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags. Francis was namens de RUD aanwezig om te controleren of het bedrijf zich aan alle voorschriften uit de TUG-ontheffing hield: blijven mensen achter de afzetting, zijn de brandblussers in orde, vliegen de helikopters die in de papieren staan, worden de juiste afstanden in acht genomen, krijgen de passagiers veiligheidsinstructie, wordt er gebruik gemaakt van toegestane helikopters etc. Francis constateerde geen overtredingen.

""

Namens Helicentre waren er 12 medewerkers, naast de piloten ging het onder andere om veiligheidsmedewerkers, technici en een gastheer die de ticketcontrole deed. Zij waren erg te spreken over het terrein: het is ruim en er staan geen huizen in de directe omgeving. Dat is soms wel anders. Eén van de medewerkers vertelt: “We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met omwonenden. Als er klachten zijn, kunnen we bijvoorbeeld de route verleggen.” Ook als er vee aanwezig is, proberen de piloten de vluchten aan te passen. “Als koeien kunnen zien waar het geluid vandaan komt, schrikken ze er niet van. Je kunt beter lager dan hoger over koeien vliegen.”

 

In Lopik waren er geen aanpassingen nodig: het was daar vooral druk met mensen die een rondje wilden vliegen. Er zijn voor zover bekend geen klachten binnengekomen.