Bescherm jonge dieren

Nieuws

Het is weer voorjaar. Dit betekent dat de komende maanden weer veel jonge dieren te vinden zijn in de natuurgebieden. Bezoekers moeten daarom rekening houden met aangepaste regels en extra controles. Zo beschermen we samen jonge, kwetsbare dieren. Let vooral ook op vogels die op de grond broeden en hou er rekening mee dat loslopende honden ook zonder dat baasjes het weten leed kunnen veroorzaken.

Loslopende honden in natuurgebieden kunnen dieren verwonden of doden. Dit gebeurt niet altijd in het zicht van het baasje en ook niet altijd doordat de hond bijt. Reekalfjes liggen op een rustige plek en kunnen niet weglopen. Als een hond zo’n kalfje likt of besnuffelt, ruikt het naar hond en laat de moeder het kalf alleen. Het gaat dan dood van de honger. Ook dieren die in het zand leven, zijn kwetsbaar als ze jong zijn of jongen hebben. Zandhagedissen bijvoorbeeld kunnen op paden in de zon liggen om op te warmen. Op dat moment kunnen ze niet snel wegkomen als er wandelaars of fietsers aankomen. 

Broedseizoen

Vogels zijn extra kwetsbaar gedurende de broedperiode. Honden kunnen ook ongemerkt broedplaatsen stuk maken. Vogels als veldleeuweriken, scholeksters en kieviten zijn grondbroeders. Zij hebben geen nest in de boom, maar leggen hun eieren op de grond in een gaatje of een kluitje begroeiing. Honden die hier overheen lopen, beschadigen deze broedplaatsen en eieren of jonge vogels. Over het algemeen wordt voor het broedseizoen 15 maart tot en met 15 augustus aangehouden, maar de natuur houdt zich natuurlijk niet aan onze agenda. Sommige uilen broeden al in februari, terwijl het baardmannetje en de boerenzwaluw nog in augustus kunnen broeden. Vanaf het moment dat een vogel het nest begint te bouwen, totdat de jongen het nest permanent verlaten, moeten ze extra goed worden beschermd. 

Aangepaste regels

Om de dieren te beschermen, gelden er tijdens het broedseizoen aangepaste regels in de natuurgebieden. Sommige gebieden zijn afgesloten en het aantal plekken waar honden los mogen lopen is beperkt. Wie van de natuur wil genieten, doet er goed aan om van tevoren te controleren welke voorwaarden in het gebied gelden. De aangepaste regels voor het broedseizoen gelden van 15 maart tot 15 augustus of 1 september. Broedende vogels zijn altijd en overal beschermd in Nederland.