Bescherm jonge dieren tijdens het broedseizoen

Nieuws

Het is weer voorjaar. Dit betekent dat er veel jonge dieren te vinden zijn in de natuurgebieden. Vanaf 15 maart, de start van het broedseizoen, moeten bezoekers daarom rekening houden met aangepaste regels en extra controles. Vooral loslopende honden en mountainbiken buiten de voorgeschreven routes zijn riskant voor jonge, kwetsbare dieren.

""

Loslopende honden kunnen zeker in deze periode veel leed veroorzaken door dieren te verwonden of te doden. Dat gebeurt niet altijd in het zicht van het baasje en ook niet altijd doordat de hond bijt. Reekalfjes liggen op een rustige plek en kunnen niet weglopen. Als een hond zo’n kalfje likt of besnuffelt, ruikt het naar hond en laat de moeder het kalf alleen. Het gaat dan dood van de honger. Honden kunnen ook ongemerkt broedplaatsen stuk maken. Vogels als veldleeuweriken, scholeksters en kieviten zijn grondbroeders. Zij hebben geen nest in de boom, maar leggen hun eieren op de grond in een gaatje of een kluitje begroeiing. Honden die hier overheen lopen, beschadigen deze broedplaatsen en eieren of jonge vogels.

Voor mountainbikers geldt hetzelfde: ongemerkt en ongewild kunnen zij over broedplaatsen heen fietsen. Maar ook dieren die in het zand leven, zijn kwetsbaar als ze jong zijn of jongen hebben. Wie op zanderige paden fietst, kan hazelwormen en zandhagedissen die op liggen te warmen in te zon platrijden. De aangewezen routes worden daarom in de gaten gehouden en aangepast als dat nodig is. 

Aangepaste regels

Om de dieren te beschermen, gelden er tijdens het broedseizoen aangepaste regels in de natuurgebieden. Sommige gebieden zijn afgesloten en het aantal plekken waar honden los mogen lopen is beperkt. Wie van de natuur wil genieten, doet er goed aan om van tevoren te controleren welke voorwaarden in het gebied gelden. De aangepaste regels voor het broedseizoen gelden van 15 maart tot 15 augustus of 1 september. Maar de natuur houdt zich natuurlijk niet aan onze agenda: sommige uilen broeden al in februari, maar het baardmannetje en de boerenzwaluw kunnen in augustus nog broeden.

Op de foto ziet u jonge haviken.