Controles verkooppunten vuurwerk in volle gang

Nieuws

Op 29, 30 en 31 december wordt er op 41 plekken in ons werkgebied vuurwerk verkocht. Onze toezichthouders gaan op alle drie de verkoopdagen langs bij alle verkooppunten. Eerder hebben zij al de opslagruimtes bij de verkooppunten gecontroleerd. Toezichthouder Ludo: “Door deze voorcontroles, kunnen we van tevoren bijsturen op de veiligheid van de locatie.” Tijdens de hectiek van de verkoop ligt de focus dan ook op het handelen door medewerkers. “Het moet allemaal kloppen die drie dagen.”

""

Ludo maakt zijn ronde langs 7 ondernemers in Utrecht, Harmelen en Woudenberg. Hij let er onder andere op dat de dozen op de juiste plek worden uitgepakt en niet te hoog gestapeld zijn, er niet teveel vuurwerk in de verkoopruimte ligt en dat het personeel geïnstrueerd is over veiligheid. Ook mag er geen consumentenvuurwerk aan jongeren onder de 16 worden verkocht en mag één klant maximaal 25 kilo vuurwerk kopen.

Ook zijn er strenge regels over hoeveel vuurwerk er in de opslagruimtes mag liggen. En dat is op de meeste verkooppunten minder dan er in drie dagen wordt verkocht. Mark, bedrijfsleider bij de Intratuin legt uit: “Wij mogen 9500 kilo opslaan, maar verkopen 9 tot 12 duizend kilo per dag.” Dit betekent dat er dagelijks meerdere leveringen binnenkomen. Alle dozen moeten van de vrachtwagen naar de opslag, waar het maximum niet overschreden mag worden. Voorraadbeheer luistert dan ook nauw. Wie vuurwerk bestelt, kan kiezen uit een aantal tijdsblokken van een half uur om het op te halen. “Wat je voor 31 december besteld, wordt op 31 december geleverd.”

De 7 bedrijven waar Ludo langsgaat zijn allemaal heel verschillend qua omvang en locatie. Eén ding hebben ze gemeen: de ondernemers willen allemaal dat alles in orde is. Ludo doet dit werk al een aantal jaar, en komt vaak alleen tijdens de eerste verkoopdag nog wel eens iets tegen dat niet mag. “Er werden een keer aanstekers verkocht bij het vuurwerk, terwijl er geen licht ontvlambare vloeistoffen aanwezig mogen zijn in de verkoopruimte. Als ik dat zie, worden de dozen aanstekers meteen naar buiten getild.” En ze blijven weg, want Ludo staat de volgende dag weer op de stoep. En het volgende jaar weer.