Vuurwerk

Voor het afsteken en opslaan van vuurwerk gelden regels op het gebied van veiligheid en geluid. Wie op een evenement vuurwerk wil afsteken, moet een professional met een toepassingsvergunning inschakelen. Deze professional zal – afhankelijk van de zwaarte en hoeveelheid van het vuurwerk – een melding doen of een ontbrandingstoestemming aanvragen. Ondernemers die vuurwerk willen opslaan, moeten een melding doen of een omgevingsvergunning aanvragen. Ook hier geldt: een melding is bedoeld voor kleinere hoeveelheden lichter vuurwerk. De RUD handelt de aanvragen en meldingen voor zowel het afsteken -als het opslaan van vuurwerk af. Voor evenementen met vuurwerk kunnen meer regels gelden dan alleen de ontbrandingsmelding of – vergunning. Controleer dit ruim van tevoren. Wilt u meer weten van het werk van de RUD op het gebied van vuurwerk? Lees het artikel in het Provincie Utrecht Magazine.

Veranderingen in het afschieten van vuurwerk door consumenten:

Verbod minivuurpijlen en Romeinse kaarsen
Uit onderzoek onder letselslachtoffers van vuurwerk rond de jaarwisseling 2014/2015 blijkt dat 66% van het oogletsel is veroorzaakt door legaal vuurwerk. Nu is er het besluit om de verkoop van minivuurpijlen (ook wel babypijltjes genoemd) en Romeinse kaarsen te verbieden. Dit vuurwerk is, door verkeerd gebruik (afschieten uit de hand), vaak de oorzaak van oogletsel.

Op de website van Kenniscentrum Infomil leest u meer over de veranderingen in het afschieten van vuurwerk door consumenten bij de jaarwisseling 2015/2016.

Carbid schieten
Carbid valt niet onder vuurwerk. Als u wilt weten welke regels er gelden voor het afschieten van Carbid dient u contact op te nemen met uw gemeente. In sommige gemeenten is een vergunning nodig of wordt een gebied aangewezen waar je wel/of niet carbid mag schieten.

Heeft u een vraag over vuurwerk? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.