Wegens de corona-maatregelen is ons kantoor gesloten. Het werk gaat zoveel mogelijk door.

Overzicht zwemlocaties

Wilt u veilig zwemmen in oppervlaktewater, ga dan naar een officiële zwemlocatie. In de provincie Utrecht zijn dit er 27. Hier laten we tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, de waterkwaliteit meten. Ook de veiligheid – zoals het hellingspercentage van de onderwaterbodem, diepte, obstakels onder water, hygiëne – wordt gecontroleerd. Buiten het zwemseizoen wordt er niet gecontroleerd. Een overzicht van officiële zwemlocaties in de provincie Utrecht:

 1. Vinkeveense Plassen Eiland 1
 2. Vinkeveense Plassen Eiland 2
 3. Vinkeveense Plassen Eiland 3
 4. Vinkeveense Plassen Eiland 4
 5. Vinkeveense Plassen Eiland 5
 6. Vinkeveense Plassen Eiland 8
 7. Zwemlust, Nieuwersluis
 8. De Meent, Breukelen
 9. Maarsseveense Plassen, strandbad Maarssen
 10. Maarsseveense Plassen zuidplas, Maarssen
 11. De Kikker, Groenekan
 12. Recreatiepark ‘t Kleine Zeetje, Bunschoten/Spakenburg
 13. Strijkviertel, De Meern
 14. Speelvijver Voorveldse Polder, Utrecht
 15. Down Under, Nieuwegein
 16. Henschotermeer Noord, Woudenberg
 17. Henschotermeer Zuid, Woudenberg
 18. Rietplas strand, Houten
 19. Plas Middelwaard, Vianen
 20. Recreatiecentrum Everstein, Hagestein
 21. ’t Waal oost Tull en ’t Waal
 22. ’t Waal west, Tull en ’t Waal
 23. Gravenbol, Wijk bij Duurstede
 24. Haarrijnse Plas, Utrecht
 25. Plas Cattenbroek, Woerden
 26. Honswijkerplas, Tull en ’t Waal
 27. De Wilgenplas, Maarssen

Actuele informatie

Vooral in warme perioden kan de kwaliteit van het zwemwater snel veranderen. Wij houden u daarom op de hoogte van de actuele veiligheid en kwaliteit via:

Let op!

Ook als u naar een officiële locatie gaat geldt: denk aan uw eigen veiligheid en vooral die van uw kinderen. Hou uw kinderen altijd in de gaten en laat hen niet alleen het water ingaan. Zwemmen in open water is echt anders dan in een zwembad. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen kinderen vaak ongemerkt en in stilte in problemen. (Bijna) verdrinken gaat lang niet altijd gepaard met schreeuwen en spartelen. Onder water raak je ook al binnen een paar minuten bewusteloos. Doe je kind geen zwemvleugels of bandje om in open water met harde stroming of wind. Omdat ze windgevoelig zijn drijven ze snel af. Kijk zo ook uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden, enzovoort. De diepte van natuurwater is moeilijk in te schatten, omdat je de bodem vaak niet kan zien. Ga op onbekende plekken niet duiken of springen. Je weet nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.

Zwembaden

De RUD houdt ook toezicht op alle zwembaden, binnen of buiten, die toegankelijk zijn voor publiek. Een overzicht openbare zwembaden (pdf) vindt u in het dit overzicht.