Wegens de corona-maatregelen is ons kantoor gesloten. Het werk gaat zoveel mogelijk door.

Drukke tijden voor groene BOA

 

Joppe werkt als BOA landelijk gebied bij de RUD Utrecht. Tijdens deze coronacrisis is het werk in het buitengebied flink toegenomen. Mensen die het zat zijn thuis te zitten, trekken massaal natuurgebieden in.

Wij vroegen hem naar de veranderingen in zijn werk.

 

Hoe bevalt het werk je de laatste weken?

Goed, maar het is druk. Aangezien vrijwel alles dicht zit, merk je dat mensen als uitstapje de natuurgebieden ingaan. Hierdoor is het ontzettend druk, wat helaas leidt tot meer overtredingen. We merken dat er overdag een hoop overtredingen zijn, van een loslopende hond tot motorcrossers. Dit terwijl het momenteel broedseizoen is en er veel reekalveren zijn. In de avonduren is er veel meer jeugd dan gebruikelijk aanwezig in de natuurgebieden, wat regelmatig zorgt voor overlast. Ook merken we dat er ‘s avonds nog regelmatig activiteiten met betrekking tot stroperij plaatsvinden.

 

Wat merk je van de coronamaatregelen in de natuurgebieden?

Vrij veel. Zoals al eerder genoemd zijn er veel meer mensen in de natuurgebieden aanwezig, waardoor de hoeveelheid overtredingen ook toeneemt. Er zijn ook extra maatregelen van kracht, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van de wegen naar de natuurgebieden en een stookverbod. Helaas merken we echter dat veel mensen zich hier niks van aantrekken, en toch de auto in de geslotenverklaring parkeren of een vuurtje maken. Dit zijn twee van de kleine dingen die zorgen voor extra werk.

 

Wat is het verschil in je werkwijze van nu en de werkwijze van vroeger?

Het is een stukje ‘ongemakkelijker’ geworden, aangezien je natuurlijk de maatregelen vanuit het RIVM in acht moet nemen. Een paar voorbeelden hiervan zijn dat je veel meer rekening met de afstand tussen jou en de mensen houdt. Als we bekeurend optreden laten we de verdachte zijn/haar identiteitsbewijs op de motorkap leggen in plaats van het zomaar aan te pakken en heb ik standaard handschoenen aan in een bekeuringsgesprek. Ook zijn de mensen wat prikkelbaarder. Je merkt dat de coronacrisis toch wel gevolgen heeft op mensen hun humeur, wat begrijpelijk is. Hierdoor zijn mensen ook minder aanspreekbaar en sneller op hun teentjes getrapt. Aan het begin van de maatregelen hielden de mensen zich gelukkig aardig aan de richtlijnen vanuit het RIVM. Maar nu de corona- maatregelen langer van kracht zijn, gaan sommige mensen er toch makkelijker mee om, of negeren het zelfs volledig.

 

Zie je ook voordelen van de coronamaatregelen?

Veel meer mensen lijken de laatste tijd in de bossen te zijn om bijvoorbeeld een frisse neus te halen, of buiten te sporten. Dat is natuurlijk altijd goed. Ook lijkt het beter te zijn voor het milieu nu het vliegverkeer en het autoverkeer een stuk minder is.

 

Wat ga je de komende weken doen?

Zolang de coronacrisis er nog is, denk ik persoonlijk dat het heel druk blijft in de natuurgebieden. Dit zorgt voor een hoop meer werk, dus ik ben de komende weken druk bezig met handhaven en toezichthouden in de provincie Utrecht!