Omgevingsadviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu (1 fte)

Vacature

De RUD staat voor een aantal uitdagingen die tegelijkertijd mooie kansen bieden. Zo vraagt de invoering van de Omgevingswet om een andere manier van werken: integraal, participatief en omgevingsbewust. Tegelijkertijd ontwikkelen we ons van een uitvoeringsorganisatie naar een technisch adviserende uitvoeringsdienst om zo een breed inzetbare kennispartner voor onze opdrachtgevers te kunnen zijn. De RUD zoekt een collega die gaat helpen bij het realiseren van de doelstellingen met betrekking tot bovenstaande ontwikkelingen. Collega die met zijn/haar talenten invulling gaan geven aan de integrale adviesfunctie bij beleidsvorming, initiatieven en ruimtelijke procedures met een milieucomponent. Zodoende zorgen we er gezamenlijk voor dat we toekomstbestendig zijn.

""

Wat ga je doen?

Als omgevingsadviseur geef je invulling aan vier hoofdtaken.

Je vormt de brug tussen de RUD Utrecht en de opdrachtgevers
Als verbindende factor tussen de expertises van de RUD en de behoeftes van onze collega ambtenaren in gemeentenhuizen buig jij je over adviesvraagstukken in ruimtelijke ontwikkelingen. Je staat dus met één been in de RUD en één been in de omgeving van betrokken partijen en personen waarbij je altijd de missie van de RUD voor ogen houdt: een schoon milieu, natuurbehoud en een veilige leefomgeving. Je bent voor hen het eerste aanspreekpunt, kennisexpert en een vraagbaak voor milieuvragen in brede zin.

Je bent een goede gesprekspartner op alle niveaus
Als generalist ben jij in staat om op strategisch niveau mee te denken in allerlei ruimtelijk vraagstukken. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en voldoende inhoudelijke kennis van ruimtelijke ontwikkeling en milieu. Je spreekt dan ook de taal van de bestuurder én de technisch adviseur. Dat maakt jou een goede gesprekspartner.

Je hebt een signalerende rol in milieu en ruimtelijke ontwikkeling
Signalen over nieuwe ontwikkelingen en kansen binnen ruimtelijke ontwikkeling en milieu pik jij op. Jij weet deze te vertalen naar implicaties voor zowel de RUD als voor onze opdrachtgevers. Je bent op de hoogte en denkt mee over de maatschappelijke opgaven die spelen bij de gemeenten en provincie. Het is aan jou om te adviseren hoe milieuvraagstukken daarin geborgd kunnen worden.

Je hebt een coördinerende rol in inhoudelijke vraagstukken
Inhoudelijke vraagstukken neem jij mee terug naar onze organisatie. Je zorgt ervoor dat de juiste specialistisch adviseurs bij het vraagstuk worden betrokken. Zij doen de toetsing en specialistische beoordelingen van bijvoorbeeld adviezen en vergunningen aan de wet en regelgeving. Jij weet de specialistische kennis begrijpelijk en behapbaar te maken voor het bestuur en/of de omgeving. Jij coördineert, bewaakt de tijdsplanning, deadlines en financiële aspecten (zoals urenbesteding) en bent verantwoordelijk voor een integraal en afgestemd milieuadvies.

Ook voorafgaand, tijdens en na afloop van de implementatie van de Omgevingswet vervul jij een centrale rol. Namens de RUD schuif jij aan bij vooroverleggen en omgevingstafels. Aandachtspunten, mogelijke oplossingen en kaders voor verdere uitwerking draag jij daarin proactief aan. Waar nodig neem je een (milieu)specialist mee. Ook denk je na over een mogelijke rol voor de RUD in het vervolgtraject. Daarnaast zorg jij ervoor dat milieuaspecten en de regelgeving goed worden opgenomen in omgevingsvisies, programma’s en omgevingsplannen van gemeenten en de provincie.

Wat breng je mee?

Je beschikt minimaal over een afgeronde HBO/WO opleiding. Bij voorkeur op het gebied van milieu of ruimtelijke ordening. Affiniteit met de onderwerpen milieu, natuur en leefomgeving is noodzakelijk. Daarbij ken je de ruimtelijke planprocedures. Je beschikt over uitstekende projectmanagement- en adviesvaardigheden. Daarnaast ben je in staat om je schriftelijk goed uit te drukken en ben je communicatief zeer vaardig. Je bent creatief in het overbruggen van tegengestelde belangen, onderhoudt je netwerk en breidt deze uit ten behoeve van de RUD, de opdrachtgevers en jezelf. Ook beschik je over een goed omgevingsbewustzijn en politiek-bestuurlijke sensitiviteit Je bent sterk in analyseren, onderkent causale verbanden in vraagstukken en doorziet onderlinge verhoudingen. Je houdt van pionieren, bent proactief, klantgericht en vindt het leuk om deze nieuwe adviserende rol mee te ontwikkelen bij de RUD.

Waarom zou je willen werken bij de RUD?

Werken bij ons betekent meer dan alleen je taken uitvoeren. Je bent niet alleen omgevingsadviseur: je bouwt ook mee aan een organisatie en je krijgt ruimte voor jouw ideeën en initiatieven. We vinden je talent belangrijk en stimuleren je om deze in te zetten voor de organisatie. Omdat er veel ontwikkelingen zijn, de organisatie relatief jong is in haar bestaan,, willen én kunnen we inspelen op veranderingen. Dit vraagt om samenwerking en flexibiliteit van alle collega’s. In onze informele en open cultuur gaan we uit van vertrouwen en heb je de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.

Wat hebben we jou te bieden?

Wij beiden jou een uitdagende rol in een dynamische, open en prettige werkomgeving met de allerleukste collega’s, waarmee we regelmatig informele activiteiten organiseren. (zoals o.a. borrels, afdelingsuitjes, een personeelsdag en een jaarlijks feest). Je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Je werkt vanuit huis, het provinciehuis te Utrecht (ons kantoor) en ook gedeeltelijk bij de betreffende gemeente(n).

Daarnaast krijg je een salaris van maximaal € 5.564,56 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. De functie is gewaardeerd op schaal 11, inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. De RUD Utrecht volgt de CAO Provinciale sector. Naast het bruto salaris krijg je een individueel keuzebudget (IKB). Dit is een vrij besteedbaar budget en bedraagt een percentage van 22,37% over de waarde van je bruto loonsom. Een fulltime werkweek is 36 uur maar je hebt de mogelijkheid om ATV op te bouwen. Dan werk je 40 uur per week, hierdoor bouw je 204 extra verlof uren per jaar op. Daarnaast krijg je standaard 144 uur verlof per jaar en is er uitzicht op een vast dienstverband als het van beide kanten bevalt.

Ben je enthousiast?

Dan gaan we graag met je in gesprek! Mail je CV en motivatiebrief onder vermelding van “Omgevingsadviseur” voor naar werkenbij@rudutrecht.nl