Overtredingen met wilde vogels ontdekt na melding

Nieuws

De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht maakt proces-verbaal op tegen 3 personen die worden verdacht van het houden van ongeringde en verkeerd geringde wilde eenden en fazanten. Deze hielden zij vermoedelijk in kooien in de natuur en op hun eigen percelen in Langbroek. 

""

De zaak ging rollen nadat de RUD een anonieme melding kreeg dat er op 3 locaties in de natuur wilde eenden in kooien zaten. Op deze locaties trof de RUD inderdaad in totaal 22 niet- of verkeerd geringde eenden aan. Deze eenden werden vermoedelijk gebruikt om andere wilde eenden te lokken. Verder onderzoek van politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Utrechts Landschap en de RUD (regionale uitvoeringsdienst) Utrecht, leidde naar de 3 verdachten. Op de percelen en in de schuren van de verdachten werden ook nog zo’n 20 fazanten (niet- of verkeerd geringd) gevonden.

Proces verbaal

Tegen de drie verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Er vindt nader onderzoek plaats naar de herkomst van de eenden en fazanten. Tegen één verdachte is daarnaast proces-verbaal opgemaakt vanwege een overtreding van de Wet wapens en munitie, omdat jachtmunitie niet volgens de regels was opgeslagen.

Wet natuurbescherming

In Nederland is het niet toegestaan beschermde dieren uit de natuur te halen. Dit is een overtreding van de Wet natuurbescherming. Alle aangetroffen vogels zijn overgedragen aan een geschikte opvang met als doel om ze weer vrij te laten in de natuur.