RUD Utrecht zet drone in voor bescherming weidevogels!

Nieuws

De RUD Utrecht zet drones in ter bescherming van de weidevogels in het broedseizoen.

Collega bestuurd drone

De RUD Utrecht werkt vanaf deze maand voor het eerst met drones. Deze worden ingezet om weidevogels in het broedseizoen te beschermen. Weidevogels broeden in hooi- en weilanden en zijn in het hoge gras slecht zichtbaar voor agrarische voertuigen. De grote maaimachines zien de nesten niet, waardoor broedsels vernield worden en nesten worden verstoord.

De drone beschikt over een extra thermische camera, hiermee worden warmte beelden gemaakt en zijn ook nesten onder het gras goed vindbaar. De drone traceert de (broed)locatie van de weidevogels en geeft de GPS- coördinaten door aan de agrariër. Deze kan zijn maairoute hierop aanpassen.  

RUD- medewerker Jesper bestuurt de drone en is er blij mee: “Met de drone hebben we een belangrijk instrument om de weidevogels en jonge reekalfjes te beschermen. De drone beschikt bovendien over Artificial Intelligence, waardoor we op den duur de drone aanleren onderscheid te maken tussen nesten van verschillende soorten weidevogels en bijv. door de zon opgewarmde molshopen. Zo zetten we bij de RUD-technologie in om de natuur een handje te helpen.” 

RUD Utrecht houdt in opdracht van de Provincie Utrecht toezicht op de weidevogels.