Start zwemseizoen

Nieuws

Op zaterdag 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In de provincie Utrecht zijn er 27 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Hou er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat je daardoor verkrampt kunt raken.

""

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op www.zwemwater.nl en zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie ter plekke.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten , zwemmersjeuk , oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties wordt de waterkwaliteit gecontroleerd. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie www.zwemwater.nl.

Controle

De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht controleert de officiële zwemplassen aan het begin van het zwemseizoen. Er wordt dan onder andere gekeken of de onderwaterbodem gelijkmatig afloopt en of er geen obstakels onder water zijn. Toezichthouders controleren het onderhoud van de zwemlocatie; de drijflijnen, de beschoeiingen, trapjes en speeltoestellen indien aanwezig maar ook het strand, de ligweide, sanitaire voorzieningen, afvalbakken en zwerfvuil. Tijdens het seizoen wordt nauw samengewerkt met de waterschappen en Rijkswaterstaat. Zij laten het water bemonsteren en toetsten of het aan de kwaliteitsnormen voldoet. Als er bijvoorbeeld  teveel bacteriën of blauwalgen in het water zitten dan vindt overleg plaatst en stelt de RUD een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod in. Deze informatie wordt ter plekke op de informatieborden weergegeven en geplaatst op www.zwemwater.nl.

Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in onze provincie. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld waarschuwingen zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houdt vooral kleine kinderen extra in de gaten. Zorg er uiteraard voor dat je zelf zwemvaardig bent.

Corona

Het kan op mooie dagen druk worden bij de zwemplassen. Hou afstand en kom een andere keer terug als er teveel mensen zijn.

Overzicht zwemlocaties provincie Utrecht

 1. Vinkeveense plassen, eiland 1
 2. Vinkeveense plassen, eiland 2
 3. Vinkeveense plassen, eiland 3
 4. Vinkeveense plassen, eiland 4
 5. Vinkeveense plassen, eiland 5
 6. Vinkeveense plassen, eiland 8
 7. Zwemlust - Nieuwersluis
 8. De Meent - Breukelen
 9. Grote Maarsseveense plas zwembad - Maarssen
 10. Maarsseveense plas zuidhoek - Maarssen
 11. De Wilgenplas - Maarssen
 12. Rietplas - Houten
 13. De Kikker - Groenekan
 14. Strijkviertel - Utrecht
 15. Voorveldse Polder - Utrecht
 16. Haarrijnse plas - Utrecht
 17. Down Under - Nieuwegein
 18. Plas Cattenbroek - Woerden
 19. Henschotermeer noordzijde - Woudenberg
 20. Henschotermeer zuidzijde - Woudenberg
 21. Everstein - Vianen
 22. Middelwaard - Vianen
 23. Gravenbol - Wijk bij Duurstede
 24. Tull en ’t Waal Oost - Houten
 25. Tull en ’t Waal West - Houten
 26. Honswijkerplas - Houten
 27. ’t Kleine Zeetje – Bunschoten

Via de landelijke site www.zwemwater.nl  en de zwemwaterapp kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.