Toezichthouder/Handhaver Energiebesparing (2 fte)

Vacature

Ben jij gepassioneerd over het creëren van een duurzame en veilige leefomgeving? Voel jij je aangetrokken tot de energietransitie en wil je hierbij een cruciale rol spelen als Toezichthouder/ Handhaver Energiebesparing? Dan is deze vacature een unieke kans voor jou om je ambities waar te maken en samen met ons te werken aan een betere toekomst.

""

De RUD is een talentgerichte organisatie. We kijken daarom niet alleen naar wat iemand aan vaardigheden heeft geleerd, maar vooral ook naar talenten en ontwikkelpotentieel. Kun jij goed ideeën vertalen in actie en ben je een Positivo, Nieuwsfreak of Bezige bij of heb je een ander talent dat het vervullen van deze functie tot een succes maakt? Reageer dan nu op deze vacature!

Wat doet de RUD?

De RUD Utrecht voert in opdracht van 11 gemeenten en de provincie Utrecht taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Bij de RUD Utrecht werk je samen met ongeveer 150 collega’s, waarvan zo’n 120 toezichthouders en vergunningverleners en 30 medewerkers in de bedrijfsvoering. Samen werken we aan een schoon milieu, natuurbehoud en een veilige leefomgeving. We ontwikkelen ons steeds meer van een pure uitvoeringsorganisatie naar een breed inzetbare partner voor onze opdrachtgevers. De RUD Utrecht bestaat uit vier onderdelen: bedrijfsvoering, bedrijven, bodem + ondergrond, en water, natuur en landschap (WNL).
Wat doen toezichthouders/handhavers? Toezichthouders/handhavers van de RUD zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving voor de Wet milieubeheer, de Wet geluidhinder en de provinciale milieuverordening. Dit doen wij voor zowel gemeenten als de provincie. Voor een aantal van onze opdrachtgevers voeren wij deze taken uit voor alle bedrijven die onder hun gezag vallen. Bij andere opdrachtgevers voor een deel van de bedrijven. In totaal hebben onze toezichthouders zo'n 8800 bedrijven in hun portefeuille. Binnen het cluster zijn er 3 collega’s die zich momenteel bezighouden met het thema energie en energiebesparingsplicht.

Wat ga jij doen?

Als Toezichthouder/Handhaver Energiebesparing bij de RUD werk je bij Cluster Bedrijven en ligt jouw focus op het uitvoeren van energiebesparingscontroles.
Je gaat bedrijven en instellingen bezoeken en hen beoordelen op hun naleving van de energiebesparingsplicht, eventuele keuringsplicht en de label C-verplichting. Ook adviseer je de bedrijven en instellingen hoe ze duurzamer kunnen werken en werk je administratief de controles uit door het opstellen van rapportages en brieven. Binnen de bedrijven en instellingen die jij controleert zit veel variatie! Zo ga jij kantoorgebouwen en bedrijfshallen controleren, maar toets je bijvoorbeeld ook musea, horecagelegenheden, onderwijsinstellingen, detailhandel, garagebedrijven en kleine industrie/productiebedrijven. Op sommige dagen voer je de hele dag inspecties uit, op andere dagen werk je op kantoor (of thuis) de controles uit. Hierbij heb je zelf veel vrijheid om jouw planning in te delen en te bepalen welke dagen jij controles uitvoert en op welke dagen jij deze uitwerkt. In de meeste gevallen werk je zelfstandig. Voor samenwerking met het cluster en directe collega’s toezichthouders/handhavers energiebesparing hebben we een vaste teamdag gepland. Er is dan ruimte om kennis uit te wisselen met collega’s en het bespreken van uitdagende dossiers.  Andere partners met wie je samenwerkt zijn o.a. de Veiligheidsregio Utrecht, politie, waterschappen, de provincie en de gemeenten binnen ons werkgebied.

Wie ben jij?

Je bent besluitvaardig, hanteert een goede onderbouwing voor te maken keuzes en bent leergierig waarmee je te allen tijde op de hoogte is over de relevante wet- en regelgeving en techniek op het gebied van energiebesparing. Als teamspeler werk je prettig samen met collega's en ben je actief betrokken bij projecten in de leefomgeving. Je staat stevig is je schoenen en kan goed omgaan met weerstand.
De vereisten zijn:

  • Een afgeronde opleiding op het gebied van chemische technologie, milieukunde, aardwetenschappen, technisch gebouwbeheer, toezichthouder of iets vergelijksbaars in de richting van duurzaamheid (mbo-4 of hbo);
  • Affiniteit met duurzaamheid en energie;
  • Tot 3 jaar relevante werkervaring. Starters zijn ook van harte welkom!
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving (Omgevingswet, energiebesparingsplicht, informatieplicht en Activiteitenbesluit) of bereidheid om deze kennis te vergaren (d.m.v. cursussen/trainingen/zelfstudie);
  • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden;
  • Een rijbewijs B.

Waarom zou je willen werken bij de RUD?

Werken bij ons betekent meer dan je taken uitvoeren. Je bent niet alleen handhaver, vergunningverlener, adviseur, manager of medewerker bedrijfsvoering: je bouwt ook mee aan een organisatie en je krijgt ruimte voor jouw ideeën en initiatieven. We vinden je talent belangrijk en stimuleren je om deze in te zetten voor de organisatie. Als jij je talenten kunt inzetten, dan vliegt de dag voorbij. We omarmen hierbij de visie van Luk Dewulf. In onze informele- en open cultuur gaan we uit van vertrouwen en kun je gedeeltelijk thuiswerken. Ben je onder de 30 jaar, dan doe je mee aan ons Young Professionals-programma. Ben je ouder, dan zijn er ook verschillende evenementen waar aan je kunt deelnemen, zoals een DOE-dag en diverse sportieve activiteiten, maar ook gezellige (team)borrels.

Wat hebben we jou te bieden?

Naast een open en uitdagende werkomgeving en leuke collega’s bieden we je natuurlijk ook een salaris. Je startsalaris is afhankelijk van je opleiding en ervaring. Je kan worden ingeschaald in aanloopschaal 8 max. € 3.877,87 of functieschaal 9 max. € 4.370,42 bruto per maand conform cao Provincies bij een 36- urige werkweek De RUD Utrecht volgt de cao Provincies. Naast het brutoloon krijg je een individueel keuzebudget (IKB). Dit is een vrij besteedbaar budget van 22,37% over de waarde van je bruto loonsom. Je kunt dit voor meerdere doeleinden inzetten, bijvoorbeeld je maandsalaris verhogen door dit elke maand uit te laten betalen. Een fulltime werkweek is 36 uur, maar je hebt de mogelijkheid om ATV op te bouwen. Dan werk je 40 uur per week en bouw je hierdoor 204 extra verlofuren per jaar op. Je hebt sowieso recht op 144 uur verlof.

Solliciteren?

Voor inhoudelijke vragen over deze vacature kun je het beste contact opnemen met Boris van de Water  of 06 55498028) en voor vragen over de procedure Leontien Asschert  of 030 7023393