Van mijn passies mijn werk gemaakt!

Interview

Wat kun je verwachten als je bij de RUD Utrecht werkt? En hoe is het om te werken als Handhaver Wet natuurbescherming? Kijk mee in het werk van Michaël Lavooi.

''''

Naam: Michaël Lavooi
Functie: Handhaver Wet natuurbescherming

Zo ziet mijn werkweek eruit:
Mijn werkweek is een mix van overleggen, controles en rapporteren. Dit alles staat in verbinding met elkaar, maar het is van te voren nooit te voorspellen hoe lang je bezig bent met een bepaalde taak. Het is afhankelijk van wat ik constateer ‘’in het veld’’. Bij de ene controle is alles in orde en ben je zo klaar.
Bij een andere controle is sturing nodig of moet er zelfs handhavend worden opgetreden. Het opstarten van een handhavingstraject is tijdrovend en moet secuur gebeuren.
De onvoorspelbaarheid en de hoge eisen die het werk stelt, maken mijn functie leuk en uitdagend.

Wat is het meest bijzondere moment dat je hebt meegemaakt in je werk:
Het letterlijk redden van een wilde steenuil uit een benarde situatie. In 2018 kregen wij een melding van een mevrouw die had gezien dat kennissen van haar een jonge steenuil hadden ontvreemd uit de natuur. Samen met collega Sander trof ik de uil aan in een papegaaienkooi bij particulieren thuis.
De bewoonster gaf toe de uil niet op een legale wijze te hebben verkregen. Wij hebben mevrouw kunnen overtuigen om Rocky, zoals wij de uil later hebben genoemd, zonder dwang aan ons over te dragen. Rocky is nagekeken bij de Vogelopvang Soest en een paar dagen later weer vrijgelaten in de natuur.

Daarom werk ik bij de RUD Utrecht:
Vanwege de mogelijkheid om twee passies van mij te combineren, namelijk handhaving en natuur.

Hoe ben je bij de RUD Utrecht terecht gekomen:
Na het afronden van de HBO opleiding Landscape & Environment Management heb ik gewerkt bij diverse toezichthoudende instanties, om uiteindelijk in 2017 terecht te komen bij de RUD Utrecht.

Waarom ben je trots op je werk:
Omdat ik het gevoel heb dat we echt verschil maken. Zonder handhaving geen bescherming, daar ben ik van overtuigd.
De mensheid zal veel zorgzamer moeten omgaan met onze kwetsbare leefomgeving. Als corona ons één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een groene omgeving.

Wat mag een nieuwe collega bij de RUD verwachten:
Gepassioneerde collega’s en een informele werksfeer.