Wilt u veilig zwemmen

Als de temperatuur stijgt, zoeken veel mensen verkoeling bij een zwemplas. Wilt u veilig zwemmen, ga dan naar één van de 27 officiële zwemlocaties in de provincie Utrecht. Hier worden de waterkwaliteit en de veiligheid van de locatie regelmatig gecontroleerd. Zwemmen buiten deze locaties brengt risico’s met zich mee, maar ook als u naar een officiële locatie gaat geldt: denk aan uw eigen veiligheid en vooral die van uw kinderen.

Ongemerkt onder water
Hou uw kinderen altijd in de gaten en laat hen niet alleen het water ingaan. Zwemmen in open water is echt anders dan in een zwembad. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen kinderen vaak ongemerkt en in stilte in problemen. (Bijna) verdrinken gaat lang niet altijd gepaard met schreeuwen en spartelen. Onder water raak je ook al binnen een paar minuten bewusteloos.

Afdrijven en diepte
Doe je kind geen zwemvleugels of bandje om in open water met harde stroming of wind. Omdat ze windgevoelig zijn drijven ze snel af. Kijk zo ook uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden, enzovoort. De diepte van natuurwater is moeilijk in te schatten, omdat je de bodem vaak niet kan zien. Ga op onbekende plekken niet duiken of springen. Je weet nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.

Rivieren
In de provincie Utrecht zijn er geen officiële zwemlocaties bij rivieren. In rivieren zwemmen is voor zowel kinderen als volwassenen extra riskant. De stroming is vaak sterker dan verwacht door de kracht van het water dat richting vaargeul stroomt. En in de vaargeul terechtkomen, dus midden op de rivier, is levensgevaarlijk. Grote schepen zuigen het water weg of stuwen het op. Er ontstaan draaikolken. Bovendien is water in de vaargeul dieper en kouder met de kans op kramp in benen of armen. We raden zwemmen in rivieren dan ook met klem af.

Meer weten?
Wilt u weten waar de officiële zwemlocaties zijn en wat u (nog meer) kunt doen om veilig te zwemmen? Raadpleegt u dan www.zwemwater.nl. Hier vindt u ook actuele informatie over de waterkwaliteit. Die kan – zeker als het langere tijd warm is – variëren. U kunt ook bellen met de zwemwatertelefoon van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht: 030 – 7023333