Beschermen van weidevogels met behulp van drones

Nieuws

De RUD zet zich in voor bescherming van de weidevogels. Dit is van groot belang, want veel soorten worden bedreigd. Denk hierbij aan de grutto, kievit, de tureluur en de scholekster. De RUD houdt daarom toezicht op percelen met behulp van drones. Grondeigenaren hebben een zorgplicht op hun percelen: wanneer we daar nesten vinden, geven we de locaties aan hen door. We treden op wanneer nesten worden vernield of wanneer kuikens worden gedood.

Weidevogels

Bedreigde polderdieren 

Weidevogels zijn typische polderdieren en horen thuis in het Nederlandse landschap. In het voorjaar keren de weidevogels vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa terug naar Nederland. De eerste geluiden van de dieren zijn vaak een indicatie dat de lente in aantocht is. Door onder andere de bouw van woonwijken en de uitbreiding van het wegennetwerk verdwijnt echter steeds meer leefgebied voor de weidevogels. Landbouwgrond wordt daarnaast steeds intensiever bewerkt en is daarom lastiger bewoonbaar voor de dieren. Zo is er een lage grondwaterstand en daarmee droge, harde ondergrond. De dieren kunnen daardoor moeilijk voedsel zoeken in de bodem met hun snavel. Het aantal weidevogels neemt af. Een aantal soorten wordt in Nederland in hun voorbestaan bedreigd. 
 
Bescherming van de weidevogels is daarom noodzakelijk. Er zijn grondeigenaren die op eigen initiatief de nesten op hun percelen beschermen. Dit doen ze soms in samenwerking met vrijwilligers van de weidevogelbescherming. Hiervoor kunnen de grondeigenaren, vaak agrariërs, subsidie krijgen vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).  

Niet-beschermde gebieden 

Niet elke grondeigenaar controleert echter de percelen op nesten. De RUD houdt daarom toezicht op deze niet beschermde percelen. De controles starten aan het begin van het broedseizoen, dat ook grotendeels samenvalt met de periode van bemesten en maaien bij agrariërs. Deze activiteiten kunnen een groot gevaar vormen voor de nesten en de vogels. Met drones wordt over de percelen gevlogen. De nesten worden gesignaleerd en de coördinaten worden aan de grondeigenaar doorgestuurd. We wijzen de grondeigenaren op de zorgplicht die ze over de nesten hebben. Ook wijzen we hen op de subsidieregeling die geldt. We treden handhavend op wanneer we merken dat een eerder gesignaleerd nest is vernield of wanneer kuikens zijn gedood.

Samen in actie 

Steeds meer grondeigenaren lijken zich hierdoor gelukkig bewust van het belang van het beschermen van de weidevogels en beseffen zich de zorgplicht die er is voor de nesten op de eigen percelen. Voor de RUD is het belangrijk de controles uit te blijven voeren, om zo te helpen de weidevogelpopulatie in stand te houden. Wil je als vrijwilliger bijdragen aan bescherming van de weidevogels? Meld je dan aan via een weidevogelgroep. Dit kan onder andere via deze website.