Sloot dempen? Doe eerst onderzoek!
Het kan handig lijken: een sloot dempen. Dan kun je sneller van A naar B in het weiland en zonder sloot is het land net wat groter. Maar sloten dempen mag niet zomaar: ze zijn beschermd. En dat is niet voor niets. Sloten zijn toonaangevend in ons polderlandschap, je vindt er talloze planten en dieren en sloten zijn bovendien een belangrijke schakel in ons watersysteem. Wie een sloot wil dempen, doet er daarom goed aan zich eerst in de regels te verdiepen.

Regels
De provincie Utrecht beschermt de verschillende karakteristieke landschappen. Het in stand houden van sloten is hier onderdeel van. Een sloot mag alleen gedempt worden wanneer de hoeveelheid oppervlaktewater behouden blijft óf wanneer dit in een breedte van maximaal tien meter van de sloot gebeurt, in combinatie met het plaatsen van een duiker. Daarnaast kunnen in sloten beschermde plant- en diersoorten voorkomen. Wie werkzaamheden in een sloot wil uitvoeren, moet daarom altijd eerst een ecologische quick scan laten uitvoeren. Blijkt hieruit dat er beschermde soorten aanwezig zijn, dan is er sprake van een flora- en fauna-activiteit waarvoor een Omgevingsvergunning nodig is. Voor het dempen van een sloot is sowieso toestemming van het waterschap nodig. De regels hiervoor verschillen per beheergebied. Via het Omgevingsloket vindt u alle regels die op de specifieke locatie gelden.
Rol RUD
Toezichthouders van de RUD Utrecht controleren tijdens hun gebiedscontroles of sloten nog intact zijn. Ze maken hierbij gebruik van kaarten en drones. Daarnaast komen zij in actie naar aanleiding van meldingen. Denk je dat ergens zonder vergunning een sloot wordt gedempt of dat dit al gebeurd is? Meld dit dan via rudutrecht.nl/formulieren