Toezicht bij een evenement met vuurwerk

Verhaal

Op een zaterdagochtend in 2019 werd er op een veldje naast het tuincentrum in Maarsseveen hard gewerkt. Lonten werden uit 300 stuks vuurwerk verwijderd en vervangen door ontstekers. Het vuurwerk wordt opgesteld en aangesloten op een kast voor de demonstratie van die avond. Ook Ludo meldt zich in de kou. Hij is er om toezicht te houden bij de opbouw: klopt het vuurwerk ter plekke met het vuurwerk uit de aanvraag, worden de juiste veiligheidsafstanden in acht genomen, zijn de papieren in orde. Ludo: “Ik neem de vergunning altijd van tevoren door. Heb ik vragen of opmerkingen, dan bel ik met de aanvrager. Dat voorkomt discussies op de dag zelf.”

""

Veiligheid is verreweg het belangrijkste onderwerp bij vuurwerkevenementen. Afhankelijk van de diameter en of er schuin wordt afgestoken, gelden er veiligheidsafstanden. Binnen deze afstanden mogen er geen bezoekers komen. Mocht er onverhoopt vuurwerk de verkeerde kant op schieten, dan kan dit niet tussen het publiek afgaan. Verder moeten er onder andere goedgekeurde brandblussers zijn, mogen alleen gecertificeerde professionals het vuurwerk ontbranden, zijn er protocollen om afwijkingen te melden en moet er na afloop veilig worden opgeruimd.

Na een lange voorbereiding ging de vuurwerkshow bijna niet door: het waaide behoorlijk. Ludo heeft gebeld met het KNMI om de windkracht bij het tuincentrum te checken. Die bleef net onder de 9 meter per seconde, zodat het vuurwerk toch ontbrand kon worden. Liefhebbers uit de hele regio hebben veilig kunnen kijken naar eerst een demonstratie van het consumentenvuurwerk dat ze straks zelf kunnen kopen en daarna een show van consumentenvuurwerk aangevuld met theatervuurwerk. Het evenement verliep zoals gepland. Dit kan ook anders: bij een feest in Woudenberg dezelfde dag, kon een deel van het meegebrachte vuurwerk niet worden afgestoken omdat op de producten geen artikelnummer stond. Ludo kon hierdoor niet vaststellen of de meegebrachte artikelen overeenkomen met de artikelen die zijn aangevraagd. Wat niet van tevoren is gemeld, mag niet worden gebruikt. Veiligheid voor alles.