Twee functies en een opleiding

Interview

Josie werkt al een tijdje bij de RUD als secretaresse. Maar ze kan en wil meer. Daarom is ze in maart 2020 daarnaast begonnen als communicatiemedewerker. Ze verdeelt haar tijd tussen twee functies en wist daarnaast nog een opleiding af te ronden. Josie vertelt hoe dit is gegaan en wat de plannen voor de toekomst zijn.

""

Wat maakte dat je er zin in had om ook in communicatie te werken?
"De variatie in werk en onderwerpen leken mij erg leuk en interessant. De ene keer ben je bezig met interne communicatie en op het andere moment sta je op een evenement voor externe deelnemers."

Welke ervaring en vaardigheden had je al en wat moest je nog leren toen je in de communicatie begon?
"Toen ik in maart begon, had ik enige ervaring met het onderhouden van de website en onze social media-kanalen. Ik wist nog niet hoe ik het beste een communicatieplan kon schrijven, hoe om te gaan met pers en media of hoe ik goede (visuele) content kon maken."

Hoe was het om aan nieuwe taken te beginnen terwijl we allemaal thuis aan het werk waren?
"In het begin was dit erg lastig, ik was zoekende naar manieren hoe ik dingen het beste kon doen. Op kantoor kan ‘’even snel’’ sparren met een collega die naast je zit, dat was nu iets moeizamer."

Je hebt inmiddels de opleiding van junior communicatieprofessional met succes afgerond. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
"Bij de opleiding Communicatieprofessional van Van der Hilst leer je in korte tijd veel. Ook is de persoonlijke begeleiding die je krijgt prettig. Gedurende de hele opleiding ontvang je persoonlijke feedback. Ook krijg je een mentor. Met deze mentor voer je begin-, tussentijds- en een eindgesprek over je ontwikkeling."

Hoe verliep de opleiding ?
"De opleiding verliep anders dan in eerst instantie gedacht. Het zou de bedoeling zijn dat alle lessen fysiek gegeven zouden worden. Door diverse maatregelen tijdens de studie hebben wij ook sommige lessen digitaal moeten volgen. Doordat ik al gewend was aan het thuis werken kon ik hierdoor ook makkelijk thuis aan mijn schoolwerk. Tijdens de opleiding krijg je ook je eigen intervisie groepje. Dit is heel nuttig  tijdens de opleiding. Wij hebben veel aan elkaar gehad (informatie en tips uitwisselen). Zeer leerzaam."

Wat heb je geleerd?
"Ik heb super veel geleerd. Van het maken tot een communicatieplan, het schrijven van pers-, nieuws- en interesse- artikelen, het maken van een mediaplan, tot aan het organiseren van een evenement en het maken van videocontent met mobiele telefoon! Daarnaast heb ik ook veel geleerd van praktijkvoorbeelden van mijn medecursisten."

Waar ben je trots op?
"Ik ben trots op mijzelf dat ik in deze toch wel gekke tijd waarin flexibiliteit een vereiste was de opleiding heb gehaald. Het was allemaal nieuw, ging in een razend tempo en dat ik met mijn concentratieniveau dit allemaal heb gehaald, maakt mij trots 😊."

Wat wil je de komende jaren doen in communicatie?
"Ik wil de komende tijd aan de slag met het verbeteren van communicatie binnen de RUD, het organiseren van evenementen. En daarnaast wil ik me natuurlijk blijven ontwikkelen, dus wellicht nog een cursus of vervolgopleiding volgen."