Van vergunningverlener naar projectleider Bodem… hoe gaat het nu met Joop?

Nieuws

Eind vorig jaar zette ‘onze’ vergunningverlener Joop een mooie stap in zijn carrière en werd hij projectleider Bodem bij de Provincie Utrecht. We spraken hem eerder al eens bij zijn overstap binnen het Provinciehuis. Hoe het hem nu bevalt? “De sfeer is heel goed, we zitten vaak bij elkaar op de 18e!”.

Joop

Joops carrièrepad in het domein van bodem begon al jaren terug: als veldonderzoeker bij een adviesbureau stond hij letterlijk met zijn voeten in de klei. In de loop van de tijd wilde hij een nóg grotere bijdrage aan een beter milieu hebben en werd hij vergunningverlener bij de RUD. Hij beoordeelde bodemonderzoeken, meldingen en saneringsplannen. Hij was bij grotere en kleine projecten betrokken. Wat hem uiteindelijk dus in de rol bracht van leider van projecten bij de provincie Utrecht.

Met open armen

En dat bevalt hem prima! “Ik werd met open armen ontvangen door team Bodem. Het is net zo’n hecht en betrokken team als bij de RUD. Iedereen is ook direct. Het is in het begin zaak de weg te vinden in de organisatie, maar dat gaat na loop van tijd goed. Er is een groot en breed scala aan onderwerpen. Een van de mooiste projecten waar ik mee bezig ben  is een verontreinigde locatie in Woerden. De provincie verzorgt de sanering en het bouwrijp maken ervan.”

Breder takenveld

Verschil met zijn werk bij de RUD ziet Joop zeker. Dat zit hem niet alleen in de rol van projectleider die hij nu heeft. “Bij de provincie is het takenveld nog breder. Het gaat niet alleen om VTH, maar ook om zaken als voorbereidende werkzaamheden en afstemming met opdrachtnemers. Omdat er minder afgebakend is kun je kunt het zo breed maken als je maar wil.” Een breder takenveld geeft ook een ruimere betrokkenheid en daardoor meer continuïteit in projecten. En dat bevalt hem zeker.

Kleine wereld

Hij merkt dat hij een hoop mee heeft kunnen nemen uit zijn RUD-tijd: “Zeker de VTH-kennis is natuurlijk een goede basis geweest. Ik leerde mijn weg in de wet, waar alles staat. Maar ook hoe het werkt bij een bevoegd gezag.” Ook leerde Joop zeker hoe maatwerk te leveren: “Ik kwam er bij de RUD achter hoe je kunt samenwerken in een project vanuit verschillende belangen.”  Ten slotte noemt hij de contacten die hij in zijn tijd bij de RUD opdeed erg waardevol. “Het bodemwerkgebied is klein. De mensen kennen is dus belangrijk.” 

Onafhankelijkheid staat voorop

Joop heeft het naar zijn zin bij de provincie, maar denkt met een warm gevoel terug aan zijn tijd bij de RUD. “Los van het hechte team heb ik de duidelijkheid altijd erg kunnen waarderen. Het is een platte, informele organisatie waarin het heel duidelijk is hoe de lijntjes lopen. Teamleider Gaby en directeur Hugo zijn erg fijne leidinggevenden. Als je bij de RUD iets wil kun je dat altijd aangeven en wordt datgene binnen de mogelijkheden gefaciliteerd. En alles ging in vertrouwen, ik werd nooit op mijn vingers gekeken. Een van de mooiste dingen vind ik wel dat altijd het milieubelang voorop gesteld wordt. Er wordt een duidelijke lijn getrokken en er wordt nee gezegd wanneer dat echt moet. Onafhankelijkheid is één van de belangrijkste waarden van een omgevingsdienst.”

Joop is goed bezig en focust zich op het nu en de nabije toekomst: “Ik wil vooral nog beter worden in wat ik nu doe. Daar wil ik verder in groeien!