Rommel? Niet in het zicht!
Het Utrechtse landschap is uniek met zijn bossen, heidevelden, uiterwaarden en buitenplaatsen. De RUD staat ervoor dit landschap te beschermen en het best tot zijn recht te laten komen. Dit houdt ook in dat rommel niet in het zicht dient te liggen en dat zichtbare ‘rommelterreinen’ niet toegestaan zijn. De RUD houdt hier toezicht op in de buitengebieden.

Niet mooier
Uit gemak of kostenoverweging wordt door bedrijven of particulieren soms besloten om rommel als puin of gebruikte materialen (tijdelijk) op te slaan op hun perceel. Deze rommelterreinen zijn onder voorwaarden toegestaan. Belangrijk is echter wel dat de rommel vanaf een publiek toegankelijke plaats niet zichtbaar is. Toezichthouder Ihsan ziet op zijn gebiedscontroles met enige regelmaat toch rommelterreinen op publiek toegankelijke plaatsen. Ihsan: “Deze opslagplaatsen maken de provincie Utrecht niet mooier. Ze gaan ten koste van onder andere de cultuurhistorische en landschappelijke waarden.”
Uitzonderingen
Slechts hoge uitzonderingen zijn er voor rommel in het zicht. Een agrarisch bedrijf mag een rommelterrein inrichten, onder bepaalde voorwaarden. Het rommelterrein moet noodzakelijk zijn voor een doelmatig agrarische bedrijfsvoering. Ihsan: “Dat betekent ook dat de rommel alleen agrarische materialen betreft.” Ook dient het rommelterrein te liggen op of te grenzen aan een agrarisch perceel. Er mag dus geen rommel op een afgelegen stuk grond gestort worden. Ten slotte gaat het om een opslag van maximaal 50 m3.
Overtredingen
Bij overtredingen gaat Ihsan met de eigenaar van het perceel in gesprek of ontvangt deze persoon een waarschuwing. Ihsan: “Als er dan na verloop van tijd nog geen aanpassing is gedaan, kan uiteindelijk een forse bestuurlijke boete worden opgelegd. Bestuursdwang kan uiteindelijk zelfs toegepast worden. Een bedrijf wordt dan ingehuurd om het terrein op te ruimen en de kosten worden op de overtreder verhaald.”
Melding
Wat precies de regels zijn in de buitengebieden, staat beschreven in de Omgevingsverordening van de provincie Utrecht. Binnen de bebouwde kom gelden andere regels (gemeente). Hiervoor dient de Algemene Plaatselijke Verordening geraadpleegd te worden. Heb je vragen over het opslaan van rommel op jouw perceel? Kom je buiten de bebouwde kom verstorende rommelterreinen tegen en wil je hiervan melding doen? Bel hiervoor het algemene nummer (030-7023300) of gebruik het meldingsformulier.