Toezicht vanuit de lucht

Nieuws

Is dit perceel verhoogd? Hoeveel kubieke meter grond ligt hier? Hoeveel bomen zijn er gekapt op een terrein? Op deze vragen kunnen we dankzij een drone heel precies antwoord geven. Want die levert niet alleen zeer gedetailleerde foto’s, maar ook 3D-kaarten en data op.

""

Dronepiloot Jesper gaat op verzoek mee met een toezichthouder die een mogelijke overtreding goed in beeld wil brengen. Voorheen hadden we hier milieuvluchten met een helikopter voor. Voordeel van het werken met een drone is dat de toezichthouder mee kan gaan. Jesper bedient de controller en de camera; de toezichthouder wijst aan welke plekken op de foto moeten. Jesper: “We kunnen ook de drone automatisch laten vliegen en foto’s laten maken om het hele terrein in te scannen. Als je dat op een later tijdstip nog een keer doet, kun je de twee situaties met elkaar vergelijken.”

Sonar en drone

De drone is oorspronkelijk aangeschaft om de nesten van weidevogels in kaart te brengen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zeker als de beelden van de drone gekoppeld worden aan een geo-informatiesysteem (GIS). Jesper: “We gaan ook een sonar onder de drone hangen die de bodem van zwemplassen in kaart kan brengen. Dan hoeven we de diepte niet meer handmatig te meten of metingen uit te besteden.”