Van theater naar kantoor

Interview

Van september tot juni vrijwel non stop werken, vond Gido niet meer prettig. Zes dagen en avonden per week van huis, werd een beetje te gortig. En als lichttechnicus had hij alles zo’n beetje gedaan, van amateurtoneel tot en met het Eurovisie songfestival. “Ik ken alle theaters van Nederland en weet in elk stadje waar de Albert Heijn is.” Toen hij een vacature voor geluidsspecialist bij de RUD zag, besloot hij dan ook te reageren. Hij werd aangenomen en sinds november wordt Gido intern opgeleid.

""

Geluid en licht liggen dichtbij elkaar in de theaterwereld: “Iedereen van licht weet iets van geluid en iedereen van geluid weet iets over licht. Geluidstechniek was ook onderdeel van mijn opleiding, maar daar ging het om het versterken van stemmen.” Van huis uit heeft Gido ook interesse in geluid in de omgeving. “Ik woon nu in Nieuwegein, dat is vlakbij drie snelwegen. Die hoor ik voor mijn gevoel de hele dag. Eerst woonde ik in Houten in eenzelfde soort wijk, daar was het veel stiller.” Ook de impact van geluid op het dagelijks leven, is voor hem bekend. Gido’s moeder heeft tinnitus (oorsuizen) en hoort continu geluid dat er niet is. “Dat is erg. Ik wil mensen beschermen tegen gehoorschade.”

Gecompliceerde rekenmodellen

Voor hij bij de RUD kwam werken, had hij een redelijk idee van de taken die op hem wachtten, zoals het meten van geluid bij evenementen. “Ik wist van het bestaan van geluidspecialisten. Die kwam ik wel eens tegen tijdens mijn werk. Bij een concert in de tuin van paleis Soestdijk deed ik het licht en daar was nu collega Wim  ook. Ik heb Wim toen niet gezien, maar afgelopen carnaval heb ik bij drie horecagelegenheden in Achterveld met hem toezicht gehouden.” De inhoud van het werk is wel gecompliceerder dan Gido had verwacht: “Voor geluid door windmolens, industrie en verkeer zijn er bijvoorbeeld verschillende rekenmodellen.”

Kantoor

Waar hij helemaal nog geen beeld bij had, was het werken op kantoor. “Ik had nog nooit op kantoor gezeten.” Gido werkte in theaters en bij evenementen en tijdens corona in het magazijn waar hij alle apparatuur inventariseerde en labelde. Ook deed hij technisch onderhoud. Het hebben van ruim 150 collega’s is ook nieuw: “Bij het vorige bedrijf werkten we met z’n drieën.” Inmiddels is Gido ‘geland’ en zit hij helemaal in het kantoorritme, met nog wel af en toe een weekenddienst om toezicht te houden. “Het voelt goed. De RUD is warm en gezellig.” 

Eigen stijl en inzichten

Als kersverse geluidspecialist wordt Gido opgeleid door collega’s Wim, Celien en Marius. Zij hebben alle drie enorm veel kennis en ervaring. Marius deelt veel van zijn expertise op een wiki, waar letterlijk honderden bestanden, instructies en casussen te vinden zijn. Gido heeft veel aan dit omvangrijke naslagwerk. Inmiddels handelt hij ontheffingen af voor gemeenten, doet hij metingen bij bedrijven en houdt hij toezicht bij evenementen. Nu doet hij dit nog samen met een collega en stelt hij veel vragen. Tegelijkertijd staan Wim, Celien en Marius ook open voor Gido’s suggesties, bijvoorbeeld als hij rapporten tegenleest. In de loop van 2023 wil hij zijn huidige taken zelfstandig uit kunnen voeren, en uiteindelijk wil hij alles kunnen. Met een eigen stijl en eigen inzichten. De eigen stijl en inzichten is wat Gido meebrengt als nieuwe ambtenaar, en daar kan de RUD van profiteren. “Het is goed dat er mensen van buiten de overheid bij de RUD komen werken.”