Zwemwater - nieuwe regels Omgevingswet
Vanaf 1 januari 2024 veranderen de regels voor zwembaden. De Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en het bijbehorende besluit (Whvbz en Bhvbz) vervallen, en de Omgevingswet, treedt in werking. Voor zwemwater is hoofdstuk 15 Regels met betrekking tot zwemmen en baden in badwaterbassins van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) van toepassing. De volledige tekst vindt u op de website van het Informatiepunt leefomgeving (IPLO). Deze regels gaan gelden voor iedereen die buiten de privésfeer gelegenheid biedt om te zwemmen en baden in een waterbassin. Dit heeft gevolgen voor u als houder of exploitant van een zwembad.
Kwaliteit zwemwater
Er gaan scherpere normen gelden voor de kwaliteit van het zwemwater. Aan een deel van deze normen moet u direct per 1 januari 2024 voldoen. In het Bal hoofdstuk 15 zijn parameters en normen voor zwemwater opgenomen die in overeenstemming zijn met moderne kwaliteitseisen en inzichten. Er zijn oude parameters verdwenen, nieuwe bijgekomen, sommige normen zijn aangescherpt en de toets-criteria zijn aangepast. Voor de normen van de nieuwe parameters is een overgangstermijn van 1 jaar vastgesteld. U moet dus op 1 januari 2025 aan deze normen voldoen. Voor de parameters die al voor 1 januari 2024 onderzocht werden, geldt geen overgangstermijn. U moet direct aan deze strengere normen voldoen. Meer informatie hierover vindt u in de bijlage onderaan deze pagina.
Maatregelen nemen of verplicht sluiten van een badwaterbassin
Alle parameters zijn ingedeeld in de klassen I, II of III. Bij een normoverschrijding op een parameter na eigen dagelijkse meting of periodiek laboratoriummeting, en afhankelijk van de klasse waartoe de parameter behoort, bent u verplicht om het badwaterbassin te sluiten als de meting de eerste (I), tweede (II) of derde (III) keer achtereen niet voldoet aan de kwaliteitseis voor de betreffende parameter. Het badwaterbassin mag u weer openen wanneer uit eenzelfde nieuwe meting blijkt dat de parameter weer voldoet aan de kwaliteitseis.
Van middelvoorschriften naar doelvoorschriften
Een belangrijke verandering van de regelgeving is de overgang van middelvoorschriften naar doelvoorschriften. In plaats van voorschriften die tot in detail bepalen waar u aan moeten voldoen en welke middelen of methoden u moet gebruiken, heeft de wetgever kwaliteitsdoelen gesteld waaraan moet worden voldaan om verdrinking te voorkomen, de gezondheid van zwemmers te beschermen en het voorkomen van letsel van de gebruikers van een badwaterbassin. U als houder of exploitant kiest dus hoe dat met uw badwaterbassin(s) het beste kan. Er komt zo meer ruimte voor nieuwe ideeën.
Risicoanalyse en beheersplan
U als houder of exploitant krijgt dus niet meer precies voorgeschreven wát te doen. U moet zelf bepalen en vastleggen hoe u de waterkwaliteitsdoelen haalt en veiligheid voor zwemmers waarborgt. Om invulling te geven aan deze zorgplicht en als onderdeel van een goede onderbouwing om gestelde kwaliteitsdoelen te halen, is het verplicht om voor elk badwaterbassin een risicoanalyse op te stellen. Op basis van deze risicoanalyse moet een beheersplan opgesteld worden waarin maatregelen zijn opgenomen om de geïnventariseerde risico’s te beheersen. De nota van toelichtingen op het BAL hoofdstuk 15 geven aanwijzingen welke onderwerpen mee te nemen in de analyse. U vindt deze aanwijzingen Deze staan in de bijlage genoemd en zijn niet limitatief en verplicht, maar geven wel goede richting. De plannen kunt u zelf opstellen, maar er kan ook externe expertise ingeschakeld worden. Voor bestaande badwaterbassin geldt een overgangstermijn en moeten de plannen op 1 januari 2026 klaar zijn. Voor badwaterbassins die na 1 januari 2024 in gebruik worden genomen, moet direct een beheersplan klaar zijn waarvan de beschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.
Ongewoon voorval
Onderdeel van het beheersplan is de verplichting dat u het bevoegd gezag direct moet informeren over een ongewoon voorval in- of rond een badwaterbassin. Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die afwijkt van het normale verloop van een activiteit, zoals een (grotere) storing, ongeluk of calamiteit met bijvoorbeeld een (bijna) verdrinking of oplopen van ernstig letsel.
Voorbereiden op de Omgevingswet
Als u zich wilt voorbereiden op de nieuwe zwemwaterregels kunt u voor 1 januari de volgende acties ondernemen:
- Maak een monsternameplan en leg vast op welke locaties in het bassin of overdekte ruimte u voor uw eigen dagelijkse metingen en het laboratorium voor de periodieke metingen de water- of luchtmonsters moet nemen. Dit plan moet klaarliggen op 1 januari 2024.
- Kijk naar de resultaten van uw eigen dagelijkse metingen en de maandrapporten van het laboratorium over de afgelopen periode met het oog op de aangescherpte normen van de bestaande parameters bovengrens vrij chloor voor kleine binnenbassins, gebonden chloor en zuurgraad pH. U kunt dan maatregelen nemen als parameters niet voldoen aan de nieuwe normen.
- Laat het laboratorium het zwemwater op de nieuwe parameters onderzoeken. Onderneem actie als dit nodig is op basis van de resultaten.