Wat kunt u doen voor de vleermuis

Verhaal

Gewone dwergvleermuizen kunnen in kieren zo klein als een luciferdoosje kruipen. Vaak gebruiken ze gebouwen met spouwmuren en daken met kapotte dakpannen als vaste verblijfplaats.

Twee dwergvleermuizen in een vleermuiskast

De gewone dwergvleermuis is de meest voorkomende gebouw-bewonende vleermuissoort. De kans dat u deze soort tegenkomt in en om u huis is daarom het grootst. De gewone dwergvleermuis is klein en weegt maar tussen de 3,5 en 8 gram. De vacht is bruin en ze hebben lange smalle vleugels met een spanwijdte tussen de 18 en 24 centimeter. Ze jagen ’s nachts op vliegende insecten in groene omgevingen zoals parken, wateren en tuinen.

Help de vleermuis

Ziet u kieren in de gevel of open stootvoegen, is er een dakrand of kapotte dakpannen, zonneschermen of luiken waarachter vleermuizen kunnen huizen? Houdt u dan rekening met het feit dat u mogelijk niet de enige bewoner bent binnen de muren van uw huis. Vanwege de verborgen levenswijze en doordat ze in heel kleine kieren passen, is het moeilijk om met zekerheid uit te sluiten dat er vleermuizen in een spouwmuur zitten. Isoleer daarom niet zomaar uw spouwmuur. Vleermuizen zullen het niet overleven wanneer ze ingesloten raken in uw spouwmuur. Als u een aannemer inschakelt, vraag dan wat hij of zij doet om dit dierenleed te voorkomen. U kunt ook zelf een ecoloog inschakelen. Ook voor het verwijderen van asbestplaten van een dak is het verstandig om te laten controleren of er vleermuizen verblijven.

Ook kunt u verblijfplaatsen voor vleermuizen creëren door vleermuizen(kraam)kasten op te hangen, let hierbij op dat:

  • de invliegroute naar de kast vrij is van obstakels en niet verlicht is in de nacht.
  • de ruimte in de kast van ruw materiaal moet zijn zodat vleermuizen zich kunnen vasthouden.
  • of de ruimte beschikt over openingen/spleten waar ze in kunnen wegkruipen.

Op de foto ziet u twee dwergvleermuizen in een vleermuiskast. Met dank aan de Zoogdiervereniging.